Mail ons

 

Wouter Bombeeck
Orkestleider, bastuba

Wouter Bombeeck (Helmond, 1949) groeide op in een gezin waar musiceren en luisteren naar muziek vanzelfsprekend was. Dus als kleuter ging hij al op sjouw met de cornet van zijn vader. Als tienjarige werden de eerste schreden gezet op het muzikale pad met diezelfde cornet – vader speelde inmiddels ventieltrombone bij de koninklijke stadsharmonie “Phileutonia” in Helmond. Al spoedig was hij ook lid van dit orkest en als vijftienjarige ook bij de er onder ressorterende blaaskapel. In deze tijd groeide zijn belangstelling voor de (oude stijl) jazz en werd hij een verwoed platenverzamelaar.

De zeventienjarige enthousiasteling voor de muziek van onder andere King Oliver en de “Firehouse 5 + 2” werd gevraagd de “Crescent City Jazzband” te komen versterken op de bombardon. Dit instrument, die grote toeter, werd daarmee zijn hoofdinstrument. Met de “Crescent City Jazzband”, vertegenwoordiger van de zogenoemde Frisco-stijl, werden de nodige open doekjes gehaald. Hun eerste LP, getiteld “Wise Guys”, verscheen in 1979. Naar aanleiding van het zilveren jubileum van de band werd in 1986 hun LP “Wise Guys # 2” gepresenteerd. En ook in het CD-tijdperk kon de CCJB niet achter blijven en werden lovende kritieken in de wacht gesleept met de CD “Echoes from Annie Street” (1991). Na het overlijden van trombonist, zanger en muzikaal leider Leo van Bokhoven werd het orkest na enige tijd ontbonden.

Wouter zette in deze periode een omvangrijke platencollectie op. Behalve de diverse stromingen binnen de jazz oude stijl werden hier na verloop van tijd ook modernere werken aan toegevoegd. West Coast jazz op LP’s uit de jaren vijftig werden een geliefd luister- en verzamelobject. Mede door deze verdere