Mail ons

 

 

 

Op zoek naar de bronnen

Een orkest dat tegenwoordig de muziek uit vervlogen tijden wil spelen is aangewezen op bronnen: immers onze voorbeelden zijn al lang gestorven, maar hun muziek leeft voort dankzij de bronnen. Voor de muziek die de Ballroom Syncopators spelen zijn drie bronnen van belang:

1. de originele arrangementen uit die tijd
Niet alles is nog beschikbaar; veel is door omstandigheden verloren gegaan, door calamiteiten (het orkest van Artie Shaw verloor bij een brand alle partituren!) en beoordeeld als zijnde waardeloos (bij een erfenis weggegooid als oud papier).
Tweede hands zijn soms nog originele stockarrangementen op de kop te tikken, want geen enkele uitgeverij is tegenwoordig nog geïnteresseerd in een heruitgave: niet commercieel genoeg, dus nauwelijks kans op omzet.
Wij, de Ballroom Syncopators, moeten ons meestal tevreden stellen met een kopie van een kopie van een … of een handgeschreven transcriptie van onze tweede bron

2. de grammofoonplaat
onze bondgenoot en inspiratiebron, waar het gaat om te horen hoe die muziek toen geklonken heeft.
Gelukkig komt hiervan steeds meer ter beschikking via het Internet.

Fletcher Henderson

3. voorbeeldorkesten
Er zijn gelukkig altijd enthousiastelingen geweest die de muziek ook live wilde presenteren aan belangstellenden.
Sommige hebben we kunnen beluisteren, andere kennen we via plaat: zoals de Porteña jazzband uit Argentinië,
het Palast Orchester uit Duitsland, Vince Giordano’s Original Nighthawks uit de Verenigde Staten, het Pasadena Roof Orchestra en de Temperance Seven uit Engeland, het Original Prague Syncopated Orchestra uit Tsjechië.
En we zijn ook gelukkig met de contacten die we hebben met een aantal Nederlandse orkesten die deze muziek een warm hart toedragen.
Met zijn allen zullen we deze muziek levend proberen te houden.